مسابقات دانش آموزی نهج البلاغه ۲
باید بگم که بنده سال اول دبیرستان با مسابقه نهج البلاغه آشنا شدم و
در اون سال به مسابقات کشوری در شهر تبریز راه پیدا کردم و با کمک و یاری دوستان و مربیانم، مقام چهارم کشوری رو کسب کردم. در سال بعد ، یعنی سال دوم دبیرستان، الحمدلله باز هم به مسابقات کشوری در شهر اراک ، راه پیدا کردم و به یاری خداوند و معصومین علیهم السلام، مقام اول کشوری رو کسب کردم و به عنوان نماینده دانش آموزان در رشته نهج البلاغه، در مراسم اختتامیه به ارائه کنفرانس پرداختم که این نتایج رو مدیون همه ی کسانی که در این راه به بنده کمک کردند ، علی الخصوص جناب آقای محمدمهدی علیقلی –استاد و محقق در زمینه نهج البلاغه- هستم. در سالهای بعد هم با این که در مسابقات نهج البلاغه به صورت حضوری شرکت نکردم ولی دوستانم را در این زمینه در حد وسع یاری دادم که در نتیجه تلاش این عزیزان، دو مقام ششم و یک مقام هفتم بدست اومد.
البته قبل از بنده هم چندین نفر از دوستانم تقریباً از همین روش و سیاق استفاده کردند و نتایج آنها نیز(اگه اشتباه نکنم) مقام های، ششم ، نهم ، دهم و دوازدهم بود.
این حرفا رو واسه تعریف از خودم یا دوستام نزدم، بلکه واسه این بود که بگم ، این راه و روشی که بنده دارم توضیح میدم تا حالا توسط چندین نفر اجرا شده و حداقل میشه گفت که «احتمال» داره راه «خوبی» باشه!!!
خب، حالا بریم سر اصل مطلب! اول از همه باید توصیه اکید بکنم که :
1-مطالب تحقیقتون تایپ شده باشه.
2- از فونت های خوانا(مثل Zar ,Nazanin ,Mitra ,…) و در اندازه مناسب استفاده کنید.
3- به مطالب تحقیقتون مسلط باشید. خودمونی تر یعنی که حفظ باشید!
شما در زمان ارائه کنفرانس ، 10 دقیقه وقت دارید که تمام مطالبی که در قسمت غیرحضوری گفته شد رو بیان بکنید. پس تمام سعیتون این باشه که حجم مطالبتون فقط و فقط درحد 10 دقیقه باشه نه بیشتر.
صحبت هاتون رو با نام خداوند و صلوات در محمد و آل محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) شروع کنید. میتونید برای این کار از متن های عربی استفاده کنید که این کار ، خیلی هم به فضای نهج البلاغه میخوره! واسه گیر اوردن این جور متن ها هم میتونید به خود نهج البلاغه - قسمت خطبه ها خصوصاً- برید و ابتدای خطبه ها رو بخونید و هر کدوم که مناسب بود رو انتخاب کنید(انتخابش با خودتون و سلیقه تون!!). ولی حواستون باشه که خیلی طولانی نباشه. در حد یک خط خوبه. البته میتونید از این جمله تکراری ولی مناسب هم استفاده بکنید:
بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله رب العالمین و صلّی الله علی سیدنا و نبینا محمد و آله الطاهرین.
معرفی
بعد از ذکر نام خداوند و صلوات ، باید خودتون رو معرفی کنید : اسمتون ، کلاستون ، شهرستان تون و استان تون (اگه مرحله کشوری رفتید دیگه لازم نیست که شهرستان تون بگید و در مرحله شهرستانی(یا ناحیه ای)هم استان لازم نیست. خودتون می فهمید دیگه ، لازم نیست که بگم که!!!؟؟؟) .
مثلاً: من حسن احمدی هستم ، پایه دوم دبیرستان ، از شهرستان فیروزآباد (یا از استان فارس).
ادامه کار
باید حالا شروع کنید مطالب تحقیق رو یکی یکی و با رعایت ترتیب گفته شده بگید. شمرده شمرده بگید و هیچ عجله نکنید. ابتدا مقدمه ، بعدش هدف و انگیزه ، پیشینه و محدودیت ها، متن اصلی ، نتایج حاصله از تحقیق ، نتیجه گیری و در آخر پیشنهادهای عملی و کاربردی.
راستی لازم نیست توی هیچ کدوم از مراحل خودتون صراحتاً بگید که مثلاً: «من می خواهم در این قسمت از صحبتهام ، مقدمه را بیان بکنم.» خواهشاً این کار رو نکنید!! خیلی لوس میشه!!! بطور غیرصریح بگید و بذارید مخاطب خودش بفهمه که الان در چه قسمتی هستید.
فوت استادی!!!
یک سخنران خوب همیشه باید هوای مخاطباش رو داشته باشه، یعنی حواسش باشه این حرفی که میزنه ، واسه مخاطب قابل فهم هست؟ آیا مخاطب جاهایی که اهمیت بیشتری داره رو درک میکنه؟؟ آیا مخاطب از سخنرانیش احساس لذت میکنه یا نه ، دوست داره هرچه زودتر تموم بشه؟؟؟
اینجاست که باید سخنران ، سخنران بودن خودش رو نشون بده!! یعنی از روش هایی استفاده بکنه که سخنرانی رو تأثیرگذار بکنه:
لحن
باید جاهایی که نیاز به تأکید داره ، محکم و با لحنی قاطع گفته بشه. یه جاهایی باید صدا رو بالا و پایین بکنید تا صداتون یکنواخت نباشه. البته همه ی اینا به ذوق و سلیقه تون بستگی داره که کجا اینکارا بکنید.
حرکت دست
دستاتون رو بی حرکت یا به هم قفل کرده نذارید. دستا باید متناسب با متن تکون بخوره . مثلاً جاهایی که چند مورد رو میخاید ذکر بکنید ، میتونید واسه هر مورد از یک دستتون استفاده بکنید. دستاتون بعد از چند مدت دیگه به طور ناخودآگاه و خودکار تکون میخوره ، باور کنید!!
چشم ها و سر
به یکجا خیره نشید. همه ی مخاطبانتون رو از چشم بگذرونید ولی جوری نشه که توجهتون به سمت اونا بره، بلکه وانمود بکنید که دارید به اونا نگاه می کنید!! بعضی جاها خیلی خوب میشه با توجه به متنتون از حرکات سر و صورت استفاده کنید . مثلاً واسه تأیید یا رد کردن حرفاتون سرتون رو تکون بدید.
خودتون رو باور کنید! نترسید! به خدا توکل کنید و بسیار تمرین کنید. قبل از مسابقه خیلی تمرین لازم نیست . آرامش خودتون رو حفظ بکنید. دیگران هم مثل شما هستند!!
ببخشید اگه خیلی پرحرفی کردم یا جاهایی کم کاری شد. هرگونه نظر، انتقاد و پیشنهاد در مورد متن پذیرفته است و مطمئناً عیوب بسیاری وجود داره که بابت اونا عذرخواهی میکنم.
موفق باشید.